Regels voor voorrang en afslaan op de fiets

Voor alle weggebruikers, en zeker voor fietsers, is het belangrijk de voorrangsregels te kennen. Maar hoe zat het ook alweer? Wanneer, en in welke situatie, heb je voorrang en wanneer hoor je voorrang te verlenen? We zetten de regels voor je op een rij.

Veilig Verkeer Nederland fiets voorrang afslaan fietser e-bike

Onze eerste tip: let bij voorrangssituaties altijd goed op de verkeersborden en -tekens zoals bijvoorbeeld haaientanden en voorrangsborden. Als er geen tekens zijn fiets je op een gelijkwaardige kruising. Dan heb je voorrang als je van rechts komt. Maar… voorrang moet je wel krijgen. Hou dus altijd rekening met het overige verkeer en let goed op of je ook echt gezien wordt en voorrang krijgt.

Let op: tegemoetkomend en recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor. Dat geldt ook voor voetgangers.

Rechts en links afslaan op de fiets 

Wanneer je rechtsaf wilt slaan, kijk dan altijd eerst over je rechterschouder of er een voetganger op de stoep loopt. Steekt daarna je hand uit. Wist je dat ook voetgangers die je tegemoetkomen of van achteren naderen voor mogen gaan als ze rechtdoor gaan op dezelfde weg als waarop jij je bevindt? Wanneer je linksaf wilt slaan, kijk dan eerst achterom over je linkerschouder. Een stuurspiegel kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Steek je linkerhand uit en sla af. 

Voorrangsregels en voorsorteren met de fiets. 

Voorsorteren op de fiets 

Wil je afslaan en is er geen voorsorteerstrook? Blijf dan rechts op het fietspad wachten tot je kunt oversteken of afslaan. Op sommige wegen is er een aparte voorsorteerstrook. Kijk dan eerst achterom, steek je hand uit en fiets ernaartoe. In sommige gevallen is er een opstelvak voor fietsers, dus vóór de wachtende auto's. Ga hier rechts staan wanneer je rechtsaf wilt slaan, rechts of in het midden staan wanneer je rechtdoor wilt, en links staan wanneer je linksaf wilt slaan. Zo weet het verkeer achter je welke kant je opgaat en vervolg je je weg heel makkelijk.   

Meer adviezen over veilig en prettig blijven fietsen? Bekijk tips en hulpmiddelenverkeersregels voor fietsers of fris je kennis op!